Joachim Fagerberg Joachim Fagerberg
Fröet till det som så småningom blev FAGERBERG underwear såddes redan 2011. En bekant, som bl a är en duktig sömmerska, och jag satt och drack kaffe och jag frågade henne om det var möjligt att sy egna kalsonger. Jag hade nämligen en längre tid inte varit helt nöjd med de jag hade och kom då på tanken att det skulle vara väldigt bra om jag själv kunde bestämma precis hur  de skulle se ut. När jag då hade en bekant, tillika sömmerska, vid bordet så tog jag upp ämnet med henne. Lina, som hon heter, svarade direkt att det skulle vara möjligt. Vi pratade en del om det men strax därpå började jag ett nytt jobb och tid för att designa kalsonger fanns inte. Tanken fanns dock kvar.
När jag tidigt 2014 lämnade nyss nämnda jobb så blev frågan åter aktuell. Så när Lina var på besök frågade jag henne igen och även denna gång ställde hon sig positiv till att vara behjälplig med att sy upp kalsonger. Vi bestämde oss då för att gå från ord till handling.
Tyg och resår köptes in.
Mina mått mättes och vi uppskattade min kalsongstorlek.
Jag förklarade i grova drag för Lina hur modellen skulle se ut och hon återkom senare med ett uppsytt provexemplar.  Jag provade dessa och gick, likt en modell, fram och tillbaka hemma i mitt kök och kände efter hur kalsongerna kändes samtidigt som Lina gjorde sina iakttagelser. Vi diskuterade midjemått, linjer, sömmar och design. Lina gjorde ändringar enligt mina önskemål och återkom efter ett tag med ett nytt provexemplar. Detta pågick sedan i ca ett halvår. Ändringar gjordes, jag testade, om och om igen. Jag använde dem ofta för att testa slitagetålighet, passform samt ev effekter av att ha blivit tvättade många gånger.
Resultatet av testperioden blev att resåret byttes ut och flera små ändringar gjordes tills jag var helt nöjd. Då bad jag Lina att börja tillverka flera exemplar, detta för att se att storlek och utseende blev desamma även då flera par syddes upp. Jag provade dessa under ett par månader och kunde nöjt konstatera att jag var väldigt nöjd med det jag skapat. Jag hade dock inte kunnat göra detta utan Linas hjälp. Hon har varit ett stort stöd, inte bara vad gäller att sy, utan även som ett bollplank till mina synpunkter och idéer kring hur kalsongernas design skulle vara. Hon har också tålmodigt gjort alla de ändringar, ofta små detaljer, som jag velat göra. Så, ett stort tack till Lina. :)
Från början var min tanke att tillverka underkläder enbart för eget bruk men jag hade hela tiden även en idé om att börja tillverka och sälja dem via nätet, entreprenör som jag är, marknadsförda med tyngdpunkt på att både design och tillverkning sker i Sverige. Ett grundkrav från min sida för en lansering var dock att underkläderna måste hålla en väldigt hög kvalitet. När jag efter några månader började ana att så faktiskt var fallet så startade min planering för en lansering. Under senhösten 2014 hade jag då äntligen den slutliga modellen färdig och då kunde jag även förverkliga lanseringen av mitt eget klädmärke - FAGERBERG underwear.

Joachim Fagerberg
Grundare av FAGERBERG underwear